Historie

Hoe het allemaal begon..

De Familie Pelupessy kwam vanuit de Molukken naar Amsterdam, Nederland eind jaren 40.

INDO R O C K

Begin jaren 50, in de glory days van de INDO Rock speelden er ook regelmatig bandjes in het Amsterdamse uitgaansleven. Zoals op Zeedijk. Jonky Pelupessy speelde met het bandje The Rocking Strings in vele cafeetjes. “Op mijn zestiende voetbalde ik in het eerste van VVA. Dat was toen een heel grote club. De trainer wist dat ik zaterdagavond in Café Williams op de Zeedijk gitaar speelde tot vier uur ’s morgens. Lag ik om zes uur in bed en moest ik om elf uur alweer voetballen. De trainer wilde dat ik een keuze maakte: muziek of voetbal. Dat werd muziek.

In hetzelfde jaar al rocken de eerste Indische bandjes uit Amsterdam voor veel geld in Duitsland. Ze zullen er allemaal terechtkomen, in totaal zo’n twaalf groepen. Auteur Ulf Kruger schrijft in een gedenkboek over de beroemde Star-Club in Hamburg: “Wanneer in Duitsland live wordt gespeeld, staan vrijwel zonder uitzondering Indonesiërs en Molukkers op de bühne. De strak uitziende musici in witte smoking, met snorretjes en dure Fender-gitaren spelen vooral de instrumentale nummers van Amerikaanse groepen als The Ventures en ontwikkelen daarbij een adembenemende technische perfectie. Om nog maar te zwijgen van de artistieke show elementen, die ze tot gevierde publiekslievelingen maakt.

Vrijwel alle vroege Amsterdamse rockers hebben later in Duitsland gespeeld. Jonky is zelf begonnen in 1961 met muziek. Hij heeft dat 25 jaar muziek gemaakt, met name in Duitsland. Duits is wel zijn 1e taal geworden. Met vele optredens in de welbefaamde Star-Club in Hamburg. In die tijd heeft hij vele bekende muzikanten ontmoet en samengespeeld, Van The Beatles, James Brown, The Candy Kids tot Crazy Rockers.

't Bami Hutje

Begin jaren 80 begonnen Jonky & Konny Pelupessy samen met Benjamin Pelupessy met het verkopen van Indisch belegde broodjes op braderieën en pasar malams. Na diverse succesvolle verkopen, werd het aanbod op de markten aangepast. Met grote wadjans, live cooking. Zo ontstond ’t Bami Hutje. 

"Vers gewokt, terwijl u wacht"
Jonky Pelupessy

Na het succes van de broodjes, werd het aanbod aangepast. Zo ontstond ’t Bami Hutje. Met behulp van grote wadjans werd er vanaf begin jaren 90 vers bami en nasi goreng gewokt op de markten. Het live koken trok enorm veel publiek. Overal waar ’t Bami Hutje kwam, stonden er rijen voor de kraam. Geduldig te wachten op hun verse maaltijd en ondertussen genieten van het show spektakel wat Jonky weer opvoerde.